top of page

Kunstenaar

 

Als het begrip ‘kunstenaar’ een optelsom zou zijn van alle creatieve uitingen van Alex van Heeswijk, dan kun je hem inderdaad een kunstenaar noemen. Maar zo zit de kunstwereld niet in elkaar.

Alex van Heeswijk weet dat zelf maar al te goed. Zijn bijzondere talent voor tekenen bracht hem wel tot aan de drempel van de kunstacademie, maar daar schatte men in 1973 zijn werk toch anders in.

 

Al in zijn jonge jaren kreeg Alex schildermateriaal bij verjaardagen en Sinterklaasfeesten. Van verfkist tot ezel en van houtskool tot kwast. Er is een ooit nog een mooie verzameling van vroege en latere werken bij elkaar gebracht tijdens de expositie van Alex van Heeswijk ter ere van zijn 50e verjaardag in 2004. Ondanks de aantrekkelijke prijzen van de verschillende werken bleef de collectie intact en dus onverkocht.

 

Alex heeft door de jaren heen zijn tekentalent wel altijd ingezet om anderen te vermaken en te inspireren, maar kunst? Ondanks de vijf letters is het toch een iets te groot woord. Het was zeker uit de kunst. En daarnaast was het zeker ook een kunststukje te noemen dat hij doorging met het maken van zijn frivole en vaak vrolijke ontwerpen. Zijn aparte en niet door iedereen begrepen gevoel voor humor werd naadloos ingepast in de tekeningen. Het ontlokte kunst- en VVZ-kenner Jan Bekker ooit de uitspraak: “Jahahaha, dat is weer een echte Alex-van-Heeswijk-er!” Vooral verenigingen en evenementorganisaties maakten graag (gratis) gebruik van zijn talent. Zo is er een toneelvereniging in de Zaanstreek geweest die liefst 29 jaar (!) de jaarlijkse opvoering door Alex liet ontwerpen. Bij het letterlijk en figuurlijk ter ziele gaan van de toneelvereniging werd de overleden regisseur besproken en kreeg een acteur een lintje voor zijn 25e opvoering, maar vergat men de tekenaar die daarna via de achterdeur het pand verliet.

 

In de jaren na 2000 heeft, de toen naar Amsterdam verhuisde, Alex van Heeswijk nog een serie Amsterdamse stadsgezichten getekend en geschilderd op basis van de plattegrond van Amsterdam. Ook is zijn kleurrijke huis in hartje Amsterdam een aantal keren op canvas geschilderd. Maar ook dit was meer een Huzarenstukje te noemen dan een kunststukje. Deze serie is echter wel prachtig om bij elkaar te zien..

2003-2005 - Twee Amsterdamgezichten in olieverf. De Vijzelstraat en De Plattegrond

 

1987 - Pentekening 'Vrijheidsbeeld in Amsterdam (uitgave ansichtkaart Art Unlimited)

bottom of page