top of page
2021-Header Facebook-zonder prijs-Bas en

Over Alex van Heeswijk

Op 11 mei 2016 heeft Alex van Heeswijk op feestelijke wijze zijn eerste boek gepresenteerd in Studio HvA. Die presentatie vulde hij al zingend aan. Moet kunnen. Eerder dat jaar al op 29 maart 2016 was de vernieuwde videoclip verschenen van zijn succesvolle Koningslied 'De carrousel van Koningsdag'. Hoe valt dit allemaal te rijmen met elkaar? Wat voor vreemde spagaat is dit?

 

Niet alles tegelijk, dacht ik zo. Eerst maar even dat boek. Dat is immers actueel en verrassend nieuw(s). 

"Drie jaar geleden vond ik dat ik al mijn ondernemende ervaringen én mijn ervaringen als coach voor jonge ondernemers maar eens op moest gaan schrijven." vertelt Alex van Heeswijk (12-8-1954), "En dat boek is nu verschenen via uitgeverij Palmslag uit Groningen. In 'Ondernemerschap' legt Alex het verhaal van het boek verder.

Boek wordt studieonderdeel

Het boek 'Mijn onderneming staat als een huis' is in 2017 opgepakt door de Hogeschool van Amsterdam die er een basis in ziet voor een in 2018 te starten 2-jarige HBO-opleiding. Het wordt een opleiding in het kader van een nieuwe reeks opleidingen binnen de HvA in het zogeheten 'niveau 5-gebied'. Laat ik daar nog niet te veel over vertellen. Ik weet jullie te vertellen dat Alex van Heeswijk bijzonder blij is met deze keuze van de HvA én dat hij mocht aanschuiven aan de ontwerptafel van deze nieuwe opleiding.

Maar hoe zit het dan met Alex van Heeswijk als muzikant?

“Toen ik vorig jaar al mijn songteksten in een verzamelboekwerk bij elkaar zag, telde ik al 150 liedjes, waaronder zeven liedjes voor een muziek-epos en een vijftiental vertalingen. Daar zijn er dit jaar zeker vier bijgekomen.” Ik ben op bezoek bij Alex van Heeswijk van wie ik veel wist, maar niet dat hij zoveel liedjes geschreven had. In Amsterdam Centrum kennen ze hem vooral nog van zijn winkel aan de Vijzelstraat in de jaren '80-'90 en bij

 

Laten we eerst even luisteren naar zijn muziekverhaal. Alex vertelt over zijn 5-mansband ‘Het Duo De Drie Koeien’ (duo?) die hij in 1981 samen met zijn broer Rob oprichtte en waar hij zelf de zanger was. Het genre noemt hij ‘Zuivelpop’ vanwege de zwart-witte uitstraling en de pittige Nederlandstalige teksten. “Ik schreef voor de band alle teksten en gitarist Gerhard Stavenuiter de muziek. Ook tuigde hij veel van mijn melodietjes op tot complete songs.” lacht Alex, “Als je Gerhard twee vingers gaf maakte hij er een hand van!” Hits kwamen er nooit, maar wel veel eigen songs en kolderieke optredens. Het was meer een hobbyband dan een succesverhaal, hoor ik Alex zeggen die daarna ook voor bands als De Case en Het Pakt liedjes schreef.

Project Meester Cees ontmoet Buurtgenoten en Het Pakt afgerond

 

Na een serie van 11 edities op verschillende lokaties in Amsterdam Centrum heeft Alex van Heeswijk een (voorlopige) punt gezet achter het organiseren van talentenavonden onder de naam 'Meester Cees ontmoet Buurtgenoten'.

Alex: “Veel talenten komt niet verder dan de eigen schuifdeuren of badkameroptredens. Met ‘Meester Cees’ heb ik talenten een podium willen geven. Een open podium waar zij zich kunnen laten zien of horen.”
Op mijn vraag of er nog nieuwe talenten ontdekt zijn tijdens de serie avonden antwoordt Alex bevestigend. “Ja, vooral jonge zangstemmen vond ik top. Een meisje van 15 die nog bij pappa op schoot zat en vervolgens de zaal verraste met een dijk van een stem en zich ook nog eens zelf op piano begeleidde.” Ik moet nu snel doorschrijven om hem bij te houden. “Maar ook mensen die iets over de buurt konden vertellen of buurtondernemers die lekkere gebakjes gebakken hadden.” Tussen 2014 en 2017 leverde dit 11 avonden op in 6 verschillende lokaties. Word vervolgd? Dat weet Alex nog niet.

 

En Het Pakt dan?

 

Alex van Heeswijk kijkt mij wat mismoedigd aan. 'Er kan in deze tijd niet veel muziek meer worden gemaakt.' klinkt het uit zijn mond, 'De oefenruimte in de kelder van de HvA is vanwege de pandemie vaak afgesloten. Iedereen zit thuis. De concertzalen zijn leeg.'

'Op dit moment heb heb ik me grotendeels zelf gitaar leren spelen.' mompelt Alex van Heeswijk verder.'Linkshandig, want over rechts klinkt het niet. Zo kan ik mijn eigen liedjes spelen. Ik ben ook mijn enige luisteraar en fan....'

bottom of page