top of page

Muziekverzamelaar - 45 toeren singles '60's

 

Als muziek máken en muziek bezóeken centraal staan in je leven dan zal het u niet verbazen dat Alex van Heeswijk ook nog muziek verzámelt. Er zijn diverse lijnen te bedenken om muziek te verzamelen. Verschillende vormen van muziekdragers, maar ook relikwieën van grootheden, of merchandise met opdruk. Die laatste tee koopt Alex wel zijdelings, maar echt verzamelen, nee. Dat geldt wel voor zijn passie voor singletjes, 45 toerenplaatjes. De echte verzameldrift bij Alex van Heeswijk zit bij deze ‘kleine’ 3 minutenplaatjes. En dan met name singles uit de hoogtijdagen van de 45-toeren: de ‘60’s.


De beleving van deze singles, die gemiddeld drie minuten duren, werkt bij veel mensen op de zenuwen, want elke drie minuten moet je weer naar de draaitafel om het plaatje om te draaien. Zo niet bij Alex van Heeswijk. Hij is liefhebber sinds hij eind jaren ’50 plaatjes mocht uitzoeken en draaien bij zijn muziek-gekke opa en oma van Heeswijk in de Pieter Pauwstraat. Het optimale plezier kwam in 1962 toen er in zijn ouderlijk huis een heuse pickup kwam en er tot het midden van die zomer ‘Silent night, holy night’ van Mahalia Jackson gedraaid kon worden. Een deel van die eerste opa/oma-singles is bewaard gebleven en ook een groot deel van de Luiksestraat-collectie, inclusief Mahalia Jackson.. 


Alles wat er die jaren later bij kwam is vastgelegd en in deze map terug te vinden, inclusief de zeer uitgebreide collectie Kerstsingles. 


Elk jaar met Kerst komt de Kerstcollectie uit de koffertjes en worden deze plaatjes gedraaid voor de familie en natuurlijk voor ons zelf.


Laten we de Kerst even voor wat het is en kijken we naar de gloriejaren van de popmuziek. De enorme diversiteit van bandjes die in navolging van het enorme succes van The Beatles en de Stones de muziekgeschiedenis is het meer dan waard om te verzamelen. Nee, geen middle of the road-producten uit de ‘70’s. Het gaat bij Alex van Heeswijk om die special-ones. Die kippevelmomenten die nog lekker krassen en alleen nu nog - 50 jaar na dato - met een speciale vloeistofbewerking hun magie laten klinken. Een jukebox met een dikke naald helpt daar bij.


In dit hoofdstuk kun je rondbladeren in de collectie van Alex van Heeswijk. Het snel ‘doorbladeren’ van de singletjes in de bakken geeft hem al dat heerlijke gevoel van die hoogtijdagen.


Denk niet dat hij – zoals zoveel tijdgenoten – is blijven stilstaan bij die gouden tijd. Nee, in het hoofdstuk concertbezoeken kun je zien dat hij nog altijd fanatiek volger is van popmuziek. Hedendaagse bands kunnen nog steeds op zijn support rekenen.


Blader zijn verzameling maar eens door en test ook eens uit hoeveel van die songs jij nog moeiteloos kunt nazingen of mee neuriën!

bottom of page