top of page

Singer-songwriter, componist, tekstschrijver, melodiemaker

 

Sinds begin jaren '80  al schrijft Alex van Heeswijk teksten voor liedjes. In het begin op melodiën van Gerhard Stavenuiter, maar later ook op zijn eigen melodielijnen. Inmiddels heeft Alex van Heeswijk al meer dan 150 liedjes op zijn naam staan.

2021: Wordt het nog wat met Het Pakt?

 

Alex van Heeswijk kijkt mij wat mismoedigd aan. 'Er kan in deze tijd niet veel muziek meer worden gemaakt.' klinkt het uit zijn mond, 'De oefenruimte in de kelder van de HvA is vanwege de pandemie vaak afgesloten. Iedereen zit thuis. De concertzalen zijn leeg. Onze zanger , Dennis van Aarssen won in 2019 The Voice of Holland en verliet - helaas, snik - Het Pakt. Een flinke streep door de rekening'

'Op dit moment heb heb ik me grotendeels zelf gitaar leren spelen.' mompelt Alex van Heeswijk verder.'Linkshandig, want over rechts klinkt het niet. Zo kan ik mijn eigen liedjes spelen. Ik ben ook mijn enige luisteraar en fan....'

2019 werd dus niet het jaar van Het Pakt

 

Alex van Heeswijk is al meer dan 10 jaar de energieke buiteboortmotor achter de vijfmansformatie Het Pakt. De eerste jaren als doorgangshuis voor muziekale studenten van de minor Ondernemerschap (Hogeschool van Amsterdam), maar sinds 4 jaar een band met vaste leden en een eigen herkenbare sound.

Op 1 maart 2018 is de nieuwe eerste debuutsingle van Het Pakt met zanger Dennis van Aarssen officieel uitgekomen: Een nieuwe dag (een nieuwe lach). Tekst en muziek zijn van Alex van Heeswijk. Het nummer is via de gekende downloadstations (iTunes, Spotify e.d.) te downloaden en te beluisteren. Alex van Heeswijk is de energiebron van deze uit oud-studenten van de HvA bestaande band, Hij schrijft er al jaren alle teksten en melodiën voor en wat niet bij de stijl van Het Pakt past zingt hij gewoon zelf. En dat dan onder de geuzennaam 'Meester Cees'. Eerder dit jaar bracht Alex van Heeswijk als Meester Cees & Het Pakt het 'meesterwerk' (of moet ik zeggen meester-ceeswerk?) 'Circus Jan' uit. Documentaire- en commercialregisseur Jan Scholte ('Circus Jan')  maakte er een geweldige videoclip bij.

Terug dan maar naar Alex, het is immers zijn site en hij betaalt 'm.

In dit deel van het portret wil ik wat meer ingaan op de historie van Alex van Heeswijk als componist, of liedjesmaker zoals hij dat zelf zegt. 

“Je moet veel muziek luisteren om zelf muziek te gaan maken.” is het devies van Alex van Heeswijk. Dat luisteren en uit elkaar kunnen halen van muziek leidt er toe dat je zelf composities kunt maken voor verschillende instrumenten, inclusief de stem als instrument. Dit alles zelfs, als je zoals Alex van Heeswijk zelf geen instrument kunt spelen.

 

In de jaren ’70 begon Alex zijn eerste teksten te schrijven voor anderen. In het Nederlands, want juist onze eigen taal biedt alles wat jij wilt vertellen. Geen andere taal geeft je die mogelijkheid. Veel componisten zoeken hun heil in de ‘veilige’ taal Engels. Voor de toehoorder is Engels rustgevend, want dan is de stem een klank, een instrument, in het plaatje van de compositie. De refreinen worden meegezongen veelal zonder te begrijpen waar het lied over gaat. “Fuck you, baby, fuck you every day.” zingt iedereen. Met Nederlandse teksten is dat anders, want dan begrijp je direct waar het over gaat. Alex van Heeswijk vindt dat het Nederlands als zangtaal te weinig op haar waarde wordt beoordeelt. Dat komt natuurlijk ook omdat simpele meezingliedjes voor veel ruis op de lijn zorgen. Een pakkend melodietje verdoezelt dan veelal de woord- en rijmkeuze en dus de ritmiek van de Nederlandse taal.

Historie:

 

Het Duo de Drie Koeien (1981-1998)

 

“Wel naar anderen luisteren, maar je er vooral niet door van de wijs laten brengen.” is een ander devies van Alex van Heeswijk.

Van het schrijven van teksten naar het zich bemoeien met de melodielijnen. In 1981 begint Alex van Heeswijk samen met de creatieve muzikant Gerhard Stavenuiter met het schrijven van Nederlandstalige popsongs voor hun band ‘Het Duo de Drie Koeien’. Ze noemen het ‘Zuivelpop’. Uit de begintijd stamt ook de ‘Koeienblues’; bij live-optredens een absolute ‘must’. In de korte versie, maar ook in de lange versie met solerende bandleden na elk refrein. Dit nummer is dan zo populair dat het in de jaren erop volgend in allerlei tekstvarianten gespeeld blijf worden. Vele tietallen liedjes zijn het resultaat en in 1993 worden 13 ervan op cd gezet.

De cd heet toepasselijke wijs: Bij de pinken’ en wordt wereldberoemd in de Zaandamse woonwijk... Het Kalf.

 

Na de periode van ‘Het Duo de Drie Koeien’ volgen composities voor Het Pakt (deel 1/1996-1999) met als medecomponist de Engelse bluesrock-gitarist Nick Baker. Supersterke composities uit die tijd zijn ‘Het beest’ en ‘Nooit meer’. In 2001 voegt Alex van Heeswijk zich bij een gelegenheidsband van docenten en studtenten in Almere. De band krijgt onder impuls van Alex een verlengd leven en krijgt de naam ‘Komt IIE’, naar de naam van de ICT-opleiding (Instituut voor Information Engineering-HvA). Alex van Heeswijk gaat direct aan de slag om het Engelstalige repertoire van de band – veelal jazz & blues classics – óm te talen (te hèrtalen) in het Nederlands. Uit die periode stammen ‘Kan zomer zijn’(Summertime), ‘Jij en ik’ (It takes two) en ‘Schenk mij nog maar een bier in’ (Take me tot he river).

 

Het Pakt (deel 2/2008-heden)

 

Nadat Alex van Heeswijk na 7 jaar Almere terug is in Amsterdam vormt hij met een drietal studenten en een collega  (Jeroen Akkerman/gitaar, keyboard; Jules op de Laak/gitaar; Frank Duncker/bas; docent Peter Blok, drums) de poprockband Het Pakt. Een tweede leven van een Nederlandstalige rockband. Bijzondere nieuwe composities zijn het resultaat. Het gekke koningsnummer ‘De Carrousel van Koningsdag’ betekent in 2013 (bijna) een doorbraak, maar de sterren voor een koningslied stonden in dat kroningsjaar niet gunstig. Ook de opvolger ‘Circus Jan’ – compleet met prachtige videoclip van filmer Jan Scholte – in 2014 lijkt kansrijk, maar leverde geen doorbraak op. ‘The best is still to come’. Er blijft nog hoop zolang Alex van Heeswijk blijft schrijven. En dat doet ie zeker. In 2017 schreef Alex van Heeswijk weer 12 nieuwe songs. Inmiddels bestaat de collectie al uit meer dan 150 composities. Daar moet toch wel één nummer 1 hit bij zitten? Haha!

 

In bijlages rechts vind u de meeste teksten van Alex van Heeswijk.

 

hetpaktalbumhoesons.jpg
Het Pakt: ONS. Op CD en via Spotify
2012-Rock-epos voor Global Entrepreneurship Day:
Ondernemen is Bluezzz (studentenband Het Pakt)
Logo Meester Cees-1.jpg
2014-Circus Jan - Meester Cees & Het Pakt
Logo Duo de drie Koeien2-1.jpg

1981 - Het Duo De Drie Koeien vlnr. Ruurd Veenema, Gerhard Stavenuiter, Alex van Heeswijk, Joep Woudt en Rob van Heeswijk

1973 - Th Toolbags vlnr Michel Tulleken, Alex van Heeswijk, Rob van Heeswijk, Jan Botman en Arjan Ruizeveld

Tekst Carrousel
Songbook Het Pakt
bottom of page