top of page

Coaching 

 

Bij alle zorg die er nodig is om startende ondernemers te helpen bij het ontwikkelen van hun bedrijf is het zeker niet nodig om als coach het voortouw te nemen. Alex van Heeswijk vindt het als coach van belang om de plannen van de ondernemer te kennen en daar waar nodig bij te sturen. De plannen van de ondernemer zijn leidend, evenals de keuzes. Vragen naar het plan achter die keuzes door de coach versterken dat plan of kan leiden tot nieuwe inzichten en eventuele heroverwegingen. Maar dan blijft het toch altijd de keuze van de ondernemer en dat is goed.

 

Al in 2001 is Alex van Heeswijk bij de Hogeschool van Amsterdam begonnen als begeleidend coach van studenten die wilden afstuderen in hun eigen onderneming. Het ICT studie-onderdeel Information Engineering van de HvA was in die mogelijkheid verder dan andere opleidingen die nog zeer terughoudend waren ten opzichte van deze ondernemende vrijheid. De stelling van veel opleidingen was (en is dat in sommige gevallen nog altijd) dat je maar moest gaan nadenken over het opzetten van een eigen onderneming als je je opleiding had afgerond. Die mening is gelukkig door de leiding van de Hogeschool van Amsterdam bijgesteld.

 

Stage of afstuderen in eigen onderneming

 

Sinds 2002, en officieel sinds 2008, is het bij de Hogeschool van Amsterdam toegestaan om naast het 20 weken durende keuzetraject ´minor Ondernemerschap´ ook stage te lopen of, sterker nog, af te studeren in eigen onderneming. Het traject is opgezet door Alex van Heeswijk en Martin Haring en later uitgewerkt tot een coachingstraject samen Robert Leeseman.

 

Als je afstuderen in eigen bedrijf gaat toestaan dan dien je daar vakbekwame coaches aan te koppelen die het traject niet alleen kunnen flankeren met de nodige adviezen, maar ook daar waar mogelijk kunnen bijsturen. Daarnaast is het voor de opleiding zelf van groot belang om de beoordeling op – in het geval van de Hogeschool van Amsterdam – HBO-niveau.

 

Basis van ondernemend HBO onderwijs

 

Alex van Heeswijk heeft in 2001 aan de basis gestaan van deze studiemogelijkheid die inmiddels binnen de Hogeschool van Amsterdam een geaccepteerd traject is.

 

Zijn vakkennis op dit gebied is gekend en bekend. Coaching is zowel voor de betrokken ondernemende studenten als voor de verschillende opleidingen binnen de Hogeschool van Amsterdam een onmisbare schakel geworden. De rol van de coach tijdens een afstudeerstage in eigen onderneming is vergelijkbaar met die van de bedrijfsbegeleider tijdens afstudeerstages bij bedrijven.

Heb je vragen over dit speciale coachingstraject neem dan contact op met Alex van Heeswijk.

bottom of page