top of page

Tekenen

 

Trots als een pauw was de 7-jarige Alex van Heeswijk toen hoofdmeester Hin van zijn basisschool zijn tekening van een blauwe autobus met passagiers voor ‘iedereen zichtbaar’ in de binnenkomsthal van de Bonifatiusschool hing. Iedereen binnen de familie wist het zeker: Alex was een talent. Er volgden vele latere voorbeelden, zoals houtskoolportretten van J.F. Kennedy en van opa Kerkhoven en olieverfschilderijen van Zaanse Schansmolens. Een logische stap naar de Rietveld Academie kwam er niet. Er bleken nog veel meer talenten in Nederland rond te lopen. Een afwijzing in 1972  Maar ach, je kunt en mag je leven niet ophangen aan diploma’s.

 

In de vele jaren die volgden vormde Alex van Heeswijk zijn eigen tekenstijl en liefst doorspekt met humor. Geen tijd meer besteden aan serieuze portretten of sfeervolle landschappen. Nee, er moet een verhaal verteld worden, aangedikt met grote neuzen, big smiles en kolderieke poses.

Alex van Heeswijk tekende wonderlijke trouwkaarten waarin veel persoonlijke werkzaamheden en hobby’s van het paar in voorkwamen. Daarnaast tekende hij de meest idiote tekeningen bij ingezonden teksten en verslagen in diverse verenigingskranten. Een bijzondere reeks van ontwerpen tekende Alex voor de toneelvereniging van VVZ uit Zaandam. Liefst 29 van de totaal 30 jaar dat VVZ eigen uitvoeringen van toneelstukken opvoerde leverde Alex de ontwerptekening van de uitnodigingskaart en poster. Toenmalig toneelvoorzitter Jan Bekker belde al lachend op als het weer zo ver was: “Nou Alex, je weet wel waarom ik bel zeker, nahahaha.”


Legendarische tekeningen uit die tijd zijn ook de ontwerpen voor de gedrukte voorpagina van ‘De Aftrap’, het tweewekelijks orgaan van voetbalclub V.V.Z. uit Zaandam. Eerst was er in 1971 het kleine formaat (A5) en in 1976 het grotere (A4). De cartoonfiguur-met-grote-neus-en-kromme-benen heeft meer dan tien jaar het voorblad opgesierd. Alex tekende als lid van de redactie bijna ‘live’ de tekeningen in het blad. Veel van die tekeningen uit die jaren werden nadat Alex in 1982 de redactie had verlaten, nog lange tijd geplaats. Een aantal van deze tekeningen vind U als bijlage in deze map. Het was ook in de jaren ’70 dat Alex zijn eerste stripverhalen ging maken. Jaarlijks tekende Alex nog wel, maar meer dan een ‘leuke hobby’ was het in die jaren toch niet. In 2001 kreeg tekenen plots een nieuwe impuls toen Alex van Heeswijk in de Havana – het toenmalige weekblad van de Hogeschool van Amsterdam – naar aanleiding van een interview in dat blad over hobby’s van medewerkers, werd gevraagd een tweewekelijkse cartoon te leveren. Dat deed hij drie jaar en vervolgde dat in 2008 toen hij eindredacteur werd van het digitale weekblad ACEmag. Tot 2014 verschenen meer dan 100 van deze cartoons.

Nu helpt zijn tekenen vooral bij het visueel maken van studenten van ideeën. Makkelijk als je zo snel via een pentekening duidelijk kunt maken wat je bedoelt….

 

bottom of page