top of page

Meester Cees ontmoet(te) Buurtgenoten

 

In 2017 heeft Alex van Heeswijk in de Desmet Studio in Amsterdam Centrum (Plantagebuurt) een serie van 11 open podium-avonden afgesloten. Het creëren van een podiumplek voor onbekend, maar zeker ook ongekend talent uit de binnenstad van Amsterdam was zijn doel. En daar is Alex zeker in geslaagd.

 

In 2014 was het idee ontstaan om open podiumavonden te organiseren in verschillende buurten van Amsterdam Centrum met als doel het promoten van buurttalenten en het versterken van de band tussen buurtbewoners. Het programma moest naast buurttalenten ook aandacht geven voor buurtinitiatieven, buurtnieuws, culturele- en gemeentelijke activiteiten en lokale ondernemers. Initiatiefnemer hiervoor was Alex van Heeswijk die zich gesteund wist door de Hogeschool van Amsterdam en het lokale buurttheater van Mike Manicardi: Het Badhuistheater.

 

Samen met een groepje enthousiaste studenten uit de minor Ondernemerschap, waarvoor Alex van Heeswijk werkzaam is, werd zonder een cent subsidie in november 2014 de eerste buurtavond georganiseerd. Omdat het programma een presentator nodig heeft om alles aan elkaar te praten werd Alex van Heeswijk omgebouwd tot ‘Meester Cees’, een man met een microfoon, een babbel en gevoel voor en bij de buurt.

 

De naam ‘Meester Cees’ kwam voort uit de naam van de huisband van de avond, de HvA-studentenband De Case, waarvoor Alex van Heeswijk ook liedjes schrijft. Die band heet inmiddels Het Pakt, maar de bijnaam voor Alex van Heeswijk is gebleven: Meester Cees. Er is zelfs een website van Meester Cees en Het Pakt (www.meestercees.nl en www.hetpakt.net).

 

Na vijf avonden ‘Meester Cees ontmoet Buurtgenoten’, zoals de volledige naam van de buurtshow luidt, maakte Alex van Heeswijk een stap naar ‘zijn eigen buurt’. In de Amstelkerk aan het Amstelveld, tussen Utrechtsestraat en Vijzelstraat organiseerde Alex van Heeswijk met een drietal buurtgenoten in 2014 en 2015 vier succesvolle talentenavonden. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam aangegeven dat zij voor 2016 nog eens vier avonden willen supporten.

De avonden zijn een afwisselend een groot succes geweest. Aan het nimmer aflatende enthousiasme van Alex van Heeswijk heeft he niet gelegen. Uit zijn (rode) hoge hoed toverde hij telkens weer buurttalenten voor zijn programma. 

bottom of page