top of page

Alex van Heeswijk, ondernemer, coach, docent en ... auteur!


In de ruim 25 jaar dat Alex van Heeswijk actief ondernemer is geweest heeft hij op zijn ‘ingebouwde harde schijf’ heel wat ervaringen kunnen opslaan. Al die positieve en ook wat mindere ervaringen bij elkaar opgeteld ‘daar zou je een boek over kunnen schrijven’. En dat heeft Alex van Heeswijk dan ook gedaan. De zomer van 2014 is opgeofferd aan het schrijven van een handboek voor startende ondernemers. In samenwerking met uitgever Palmslag uit Groningen is het boek nu op de markt gekomen met als titel: “Mijn onderneming staat als een HUIS”. Op woensdag 11 mei 2016 werd dat feestelijk gepresenteerd in Sudio HvA in Amsterdam. Het eerst boek werd uitgereikt aan Cor de Ruiter, oud directeur en initiator van ondernemend onderwijs binnen de Hogeschool van Amsterdam in 1998.

 

Allereerst even de ondernemende carrière van Alex van Heeswijk in een tijdlijn.

 

1985 - 1998

 

Na een aantal ondernemende proefballonnen begon het ondernemen in de vorm van ‘voor je eigen beginnen’ pas echt in 1986 met de overname van een souvenir/lektuur/tabakswinkel in Amsterdam Centrum. In 1995 kwam daar in Zaandam nog een tweede winkel bij. Het waren topjaren, maar ook topinspanningen en dat ging duidelijk ten koste van de positieve energie. De zin raakte er van af. In 1998 werden beide winkels verkocht en kon er geëxperimenteerd worden in nieuwe mogelijkheden. Er volgden een paar ondernemende concepten als o.a. grafisch ontwerper en ‘uitvinder’rond de oranjegekte van 2000. Dat laatste was vooral niet succesvol. Van successen kun je een flinke sigaar opsteken. Fouten maken overkomt iedereen en is pijnlijk, maar van gemaakte fouten kun je daarentegen wel het meeste leren en vooral dóórvertellen.

 

2000 - heden


Dat dóórvertellen kwam het meest tot zijn recht in het onderwijs waar sinds het begin van deze eeuw steeds meer interesse was gekomen voor ondernemerschap in het lespakket. Via de krapte op de arbeidsmarkt op dat moment en het gegeven dat er een rugtas aan ondernemende ervaring meegenomen werd, werd Alex van Heeswijk ingelijfd en omgeschoold/bijgeschoold tot leerkracht. Eerst in 2000 in MBO en later in 2001 in het HBO bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het was bij deze afdeling van de HvA, die een vestiging had in Almere, waar Alex van Heeswijk aan de basis mocht staan van de eerste HvA-stappen in ondernemend onderwijs. Voordat Alex het zich bewust was zat hij mee te schrijven aan een afstudeerrichting van de ‘Ondernemende Information Engineer’. In 2002 al waren de eerste afstudeerders van deze in 1998 opgezette ICT-opleiding. Daarmee haalde de opleiding zelfs de landelijke pers.


Daarna is het snel gegaan met ondernemend onderwijs binnen de Hogeschool van Amsterdam waar het inmiddels een vast onderdeel is geworden binnen veel verschillende faculteiten. In 2006 werd het Amsterdam Center for Entrepreneurship opgericht dat in 2012 namens de Europese Unie in Budapest zelfs een Europese Award kreeg – en daar was Alex van Heeswijk samen met zijn HvA-maatje uit Almere Martin Haring bij aanwezig – en vervolgens werd ondernemend onderwijs speerpunt in een 10 stappenplan van toenmalig rector van de HvA Jet Bussemaker.
De optelsom van al deze ondernemende ervaring is dus nu opgetekend in een boek. Houd het in de gaten want alleen al om je eigen ondernemende kennis te toetsen is het van belang om dit boek aan te schaffen.


2016 - Mijn onderneming staat als een huis


Uitgangspunt van het boek is een tekening die Alex van Heeswijk zijn studenten met regelmaat voorhield om de structuur aan te geven van de eigen onderneming. Bij het verkrijgen van overzicht en vooral inzicht helpt dit. In 2012 was deze tekening - in de vorm van een huis - zelfs centraal punt in de rock-epos 'Ondernemen is Bluezzz'  die Alex van Heeswijk destijds schreef voor Global Entrepreneurship Day.

Daarna is het verhaal rond de  bouwtekening (BEO) en de rock-epos uitgegroeid tot een verzameling van verhaaltjes en praktijkvoorbeelden. Zeg maar gerust, zo is het boek 'Mijn onderneming staat als een huis' ontstaan. Wie schrijft, die blijft.

Het veelal ontbreken van een overzicht bij een startende ondernemer is daarbij natuurlijk ook een gewillig onderwerp gebleken. Wat komt de ondernemer allemaal tegen op zijn pad voordat hij van start kan gaan. Zoals een architect een bouwtekening maakt tot op detailniveau van een te bouwen woning gaat het meestal niet bij een enthousiaste ondernemer die verblind door zijn idee (te) snel aan de slag wil gaan. Het boek van Alex van Heeswijk is geschreven rond een bouwtekening. Alle onderdelen van die bouwtekening zijn de invulling voor een goed onderbouwd plan. Een stevig fundament onder een toekomstdroom. Het boek bevat alle onderdelen die voorbij komen als je een onderneming gaat starten. Van conceptidee (roze wolk) tot marktverkenning, van uitgewerkt plan tot waardepropositie, van de ik-perso(o)n(en) tot ondernemersplan en van netwerk tot marketing. Totaal 11 hoofdstukken met ondernemende tips en voorbeeldverhalen. Genoeg daarover; koop het boek!

Mijn onderneming staat als een huis

NU TE KOOP! Bestel via info@palmslag.nl of alexvh54@gmail.com

                         Prijs inclusief A2 werkposter € 19,95

bottom of page