top of page

Zanger, maar toch vooral muziekschrijver

 

Ja, zingen doet Alex van Heeswijk nog altijd, maar niet meer zo actief op het podium als voorheen. “Het actief muziek maken door in een band te spelen is altijd mijn ultieme muziekbeleving geweest.” overdenkt Alex van Heeswijk bijna hardop, omdat hij die podiumbeleving nog altijd voelt. Om als zanger het beest in je zelf te ontmoeten en die er uit laten komen. “Dat beest in mij bleek een koe te zijn.” Merkt hij op, terugkijkend op de band die hij in 1981 samen met zijn broer Rob en de vrienden Joep Woudt en Gehard Stavenuiter oprichtte. Zij vormden als muzikale soortgenoten samen met drummer Ruurd Veenema Het Duo de Drie Koeien. Toen nog zo groen als gras, dat wel.

Alle energie in Het Pakt: de CD 'ONS'

Eigenlijk wil Alex van Heeswijk op dit moment alleen maar praten over Het Pakt. Even nu niet zeuren over andere muzikale uitstapjes graag. Het Pakt is heilig. En dat valt te begrijpen. De Amsterdamse band heeft sinds september 2017 een formodabele nieuwe zanger, Dennis van Aarssen en heeft met dit nu 24 jarige talent een album opgenomen. En die is sinds 23 september officieel uit. Er staan 7 nummers op "ONS", ja zo heet ie, en Alex staat bij het ontstaan van alle nummers zowel bij de tekst als met de melodielijnen centraal. Pen als hoofd is ingezet. De muzikanten van Het Pakt hebben de teksten en de muziek ingepakt in pakkende songs. Prachtig. Op www.hetpakt.net kun je daar meer over lezen. Oké, dat is gezegd. Nu eerst de muzikale historie die we in 1971 oppakken.

 

The Toolbags (1971-1972)

 

Al in 1971 is Alex van Heeswijk in de weer met een band. Op een foto uit die tijd zijn The Toolbags (fietstassen) te zien met Jan Botman, Michel Tulleken, Arjan Ruizeveld en broer Rob. Verder dan een tweetal optredens in De Bond in Zaandam is het nooit gekomen. Ook een theatergroep met eigen teksten en liedjes leidde niet tot een geheel.

 

Het Duo de Drie Koeien (1981-1985, 1989-1994, 1996-2000).

 

Juist die ontbrekende structuur, uitstraling en afgewerkte (eigen!) liedjes kwamen er wel in 1981 met Het Duo de Drie Koeien. Niet alles kwam tegelijkertijd op zijn pootjes terecht. Zo was de geplande uitstraling al eerder bij de fans bekend dan dat er liedjes genoeg waren om op te treden. Vooral Gerhard Stavenuiter kwam in die begindagen met frisse eigen liedjes (Giroblauw, Gek, Woorden). Allemaal direct wel in het Nederlands en dat was in die Doe-maar en Goede Doel-tijd best wel trendy. Een groot interview door Rob Vreeken in Dagblad van de Zaanstreek leek de voorbode te zijn van iets heel moois.

 

Beste 'song ever': De Koeien Blues

Nou ja, beste song. Wel het, door de jaren heen, populairste nummer van Alex van Heeswijk. Een van de meest opvallende liedjes ook uit die tijd is De Koeien Blues. Een absolute publiekslieveling. Een tekst vol delen van kinderliedjes over koeien, ingepakt in vette slow-blueslijnen. Live gebracht met solo’s van alle leden rekte het nummer op tot sessie van 12 minuten. Solo’s van Alex op kazoe en plastic kindersaxofoon waren legendarisch. Zelfs drummer Ruurd Veenema ontwaakte in zijn drumsolo’s uit zijn vakliteratuur.
Nog altijd speelt Alex deze blues en zijn er inmiddels meer dan 60 tekstvarianten van bekend (een aantal daarvan is te bekijken). Varianten van Sinterklaas- en Kerstliedjes en bruiloftsmemories. Een van de meest memorabele is die waarvan de tekst voor een ICT-club enkel bestaat uit nulletjes-en-ééntjes. Zing het maar.

 

In het tweede leven (1989-1992) van de Koeien (zonder Ruurd en Joep) werd gewerkt aan een theatershow en een CD. Die CD is er gekomen (‘Bij de pinken’). Binnen familiekringen een groot succes. In 1995 pakte Alex de draad toch weer op en met broer Rob, de Britse rockgitarist Nick Baker, bassist Dennis van Dugteren en powerdrummer Benny Roozema werd de misschien was dit wel de beste band waar Alex van Heeswijk deel van zegt uitgemaakt te hebben. Veel nieuwe nummerswerden geschreven door Alex van Heeswijk en Nick Baker, waaronder ‘Het Beest’, “President van eigen Republiek’ en ‘Nooit Meer’. Groot succes leek er te komen na een optreden op de Uitmarkt van 1999 vlak voor ‘Van Dikhout’ en live uitgezonden voor AVRO-tv. Met 15.000 toeschouwers op de Nieuwmarkt leek het toch nog goed te komen, maar nee. Klankbepalende gitarist Nick vertrok.

 

2013 - 2016 Meester Cees & Het Pakt

De Carrousel van Koningsdag 

De nieuwe 'oranje'videoclip met bonte opnames van Koningsdag in Amsterdam is in maart 2016 uitgekomen: "Het kan nu echt een 'hit' worden!"

In 2013 haalde het door Alex van Heeswijk gecomponeerde Koningslied ‘De carrousel van Koningsdag’ bijna de geschiedenisboeken. Nederland leek er rijp voor. Omdat de leden van Het Pakt (Jeroen Akkerman (keyboard), Jules op de Laak (gitaar), Sonam Plomp (drums) en Frank Duncker (bas) niet meteen geassocieerd wilden worden met een ‘Koningsstempel’ werd de naam ‘Meester Cees’ bedacht (naar de vorige naam van de band: De Case). Het lied eindigde, ondanks de positieve publieksvoorkeur, in de vlabak van Paul de Leeuw. Maar wél live gezongen en meerdere malen uitgezonden.

 

Circus Jan

In 2014 bood filmmaker Jan Scholte aan om een videoclip te schieten van het door Alex van Heeswijk ‘voor hem geschreven’ bizarre nummer ‘Circus Jan’. Het is een prachtclip geworden die via YouTube te bekijken is (www.youtube.com/watch?v=1Gs2pNKtEPU) .Komt IIE, De Case, Het Pakt en Meester Cees (2002-heden)

 

Begonnen als een band voor één moment voor studenten en docenten van Information Engineering (HvA-Almere) groeide dit gekke muziekproject uit tot een band van allure(…). De band veranderde niet alleen vaak van samenstelling, maar ook van naam. Eén ding bleef: Alex van Heeswijk.

In 2001 speelde de band nog covers van oude jazz-klassiekers, maar nadat Alex van Heeswijk er bij was gekomen vormde de stijl meer en meer richting popmuziek met Nederlandstalige teksten. Geschreven door Alex natuurlijk.

 

Een paar topmomenten uit die tijd? De door de band in de studio opgenomen Kerstnummer (‘Kerstkaart uit Almere’) voor het Glazen Huis van 3FM. In 2013 schreef Alex van Heeswijk speciaal voor de minor Ondernemerschap en ACE zeven nummers voor de rock-epos ‘Ondernemen is Bluezzz!’ Via YouTube kun je daar nog een mooie compilatie van bekijken (www.youtube.com/watch?v=0EWxT1q91N0) .

 

Alex van Heeswijk soloprogramma

 

Voor 2016 bereidt Alex van Heeswijk een kleinschalige theatertour voor waarin hij 20 van zijn mooiste liedjes gaat zingen. Hij laat zich dan begeleiden door gitarist Jules op de Laak die nu ook deel uit maakt van Het Pakt. Wellicht dat Jeroen Akkerman (ook Het Pakt) ook aanschuift en ook nog broer Rob van Heeswijk voor een enkel nummer inplugt.

 

 

 

 

 

 

 

 

2014 - Alex van Heeswijk zingt zijn blues out (foto Fred van Diem)

1981 - De eerste 'echte'live-band van Alex van Heeswijk: Het Duo De Drie Koeien, vlnr. Gerhard Stavenuiter (sologitaar), Rob van Heeswijk (slaggiteer), Joep Woudt (bas), Alex van Heeswijk (zang) en Ruurd Veenema (drums)

2014 - Videoclip Meester Cees 'Circus Jan'

2016 - Videoclip Meester Cees 'Carrousel van Koningsdag'. Al in 2013 verscheen de eerste uitgave van dit  nummer, maar velen vonden in die prachtige clip 'te weinig oranje' zitten...

Het debuutalbum 'ONS' van Het Pakt is officieel uit sinds september 2018. Het is te downloaden via de gekende streamers zoals Spotify en iTunes, maar is ook voor €12,50 'écht' te bestellen via fcduncker@gmail.com

2017-HetPakt-Facebook2-1.jpg

Het Pakt bestaat uit studenten van de Hogeschool van Amsterdam die allemaal de minor Ondernemerschap succesvol hebben afgerond. Alex van Heeswijk heeft daar persoonlijk voor gezorgd. Alle vijf leden zijn na hun studie doorgegaan in Het Pakt. Dat heeft dus nu geresulteerd in een echt geweldig debuutalbum. Nog niet beluisterd? Dat kan gebeuren. Proefluisteren kun je via o.a. Spotify en Soundcloud.

bottom of page