top of page

Paradiso

 

Jaarlijks vinden in de tweede week van januari in Paradiso de Korendagen plaats. Dit gebeurt al sinds 1986. Het evenement, waaraan meer dan 150 koren uit het hele land mee doen, is bij de liefhebbers van samenzang in koorverband een happening om naar uit te zien. Daar wordt speciaal op gerepeteerd. Alex van Heeswijk is sinds 2008 vaste gastheer en presentator. Zowel op de zaterdag als de zondag is de zaal ‘van hem’ en leidt hij de vele honderden koorleden het grote podium óp en een kwartier later weer af. Alhoewel hij zelf nooit actief in een koor heeft gezongen (‘ach een jaartje in het knapenkoor van de Bonifatiuskerk’) geniet Alex van al deze positieve energie.

 

Op het podium waar grootheden als David Bowie en the Rolling Stones stonden mag hij de verschillende koren van het marathonprogramma aan- en afkondigen. In de wetenschap dat Alex met de verschillende popbands waar zelf sinds 1980 deel van uit maakte nooit op het podium van deze Poptempel heeft opgetreden glimt hij nu van plezier als hij anderen wel in die gelegenheid ziet komen. Hij is zelf dan even spil in dat plezier, misschien zelfs wel een spin in het muzikale web.

 

Veel mensen denken bij het horen van Paradiso aan pop- en rockmuziek, maar er gebeurt in de populairste concertzaal van Nederland veel meer dan dat. Naast de Paradiso Korendagen vinden er ook politieke en culturele manifestaties plaats en ja, ook uitvaartdiensten. Herinner daarbij aan het afscheid van Herman Brood en in 2015 nog die van Thé Lau (Scene).

 

In de twee zalen van Paradiso treden tijdens de twee dagen van de Paradiso Korendagen in een duizelingwekkende precisie en timing koren van verschillende omvang en leeftijd op. Het ene koor staat op het podium terwijl een volgend koor zich al weer opstelt. Ze komen met bussen uit het hele land aan en vertrekken na het optreden – waar ze lang naar uitgekeken hebben – weer spoorslag lachend en zingend de bus in terug. Een heerlijk dagje Amsterdam, een heerlijk dagje Paradiso! En Alex van Heeswijk voelt zich daartussen als een vis in het water. Met dank aan de geweldige professionele organisatie van Paradiso.

bottom of page