top of page

Cartoonisme 

 

Als je humor in tekeningen verwerkt is er al snel sprake van 'cartoonisme'. Als je deze humorvolle, veelal kritische tekeningen met regelmaat een vervolg gaat geven en ze vervolgens gaat publiceren, dan is de maker ervan een cartoonist. Zo ook dus Alex van Heeswijk.

 

De broodnodige dagelijkse lach via Facebook

Eigenlijk zomaar voor de grap (?) startte Alex van Heeswijk in maart 2021 als proef via Facebook en Twitter een paar van zijn gekke grappen. Vanwege Corona, de verkiezingen en het enthousiasme van de lezers van zijn cartoon kreeg het een vervolg. Nog maar eentje en nog maar eentje. In drie weken tijd weet Alex van Heeswijk zich inmiddels gesterkt door een groot leger aan vaste lezers. Het zal me benieuwen hoe lang hij het vol gaat houden. Met name de Prettige Paaswens van Alex van Heeswijk (zie onder), die ook via Linkedin enthousiast werd begroet, heeft hem gesterkt om er (voorlopig) nog even mee door te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de jaren ’70 tekende Alex voor diverse organisaties regelmatig terugkerende en herkenbare figuren die zich in kolderieke poses lieten uitrollen ter illustratie van columns. Veel van deze tekeningen, o.a. voor militaire dienst, zijn verloren gegaan. Dankzij de verzamelaar Jan Bekker (VVZ-Zaandam) is een serie stripverhalen die Alex van Heeswijk voor het tweewekelijks magazine ‘De Aftrap’ maakte, bewaard gebleven. De strip ging over een voetballiefhebber die allerlei waar gebeurde verhalen vertolkte.

Een cartoonserie die Alex van Heeswijk maakte voor kaartenuitgeverij Art Unlimited uit Amsterdam belandde in 1988 in de kaartenmolens van die firma. In 1995 belandde een ontwerp van Alex op proef in het Dagblad van de Zaanstreek onder de naam ‘De Kenners’. Omdat de krant echter geen vertrouwen had in een wekelijkse kwinkslag van deze stripfiguren belandde het ontwerp op ‘de plank’.

Grappig is dat juist deze cartoonfiguren in 2002 werden opgepakt door Jim Jansen, de toenmalige hoofdredacteur van het hogeschoolmagazine De HaVanA (later Folia). Tweewekelijks verscheen er een actuele grap in het populaire blad van de Hogeschool van Amsterdam.

Toen Alex van Heeswijk in 2006 de redactie overnam van het wekelijkse online-ondernemersmagazine ‘MONDmag’, plaatste hij daarin (natuurlijk) zijn eigen cartoon. De cartoonfiguren waren toen ‘succesvolle ondernemers’ geworden die onder de bedrijfsnaam ‘MOND&Co’ opereerden. Tot 2014 zijn meer dan 200 cartoons gemaakt en geplaatst. Een groot aantal daarvan kun je terugvinden in de fotobibliotheek van dit hoofdstuk.

Ook voor een schrijfster van peuterleesboeken tekende Alex van Heeswijk een serie tekeningen. Dit gebeurde in 2012, maar voor het boek dat gaat over het zindelijk maken van peuters is nog geen uitgever gevonden. De zinnen zijn gezet om het uit te geven in 2016. Wellicht in eigen beheer.

 

Hier rechts en hieronder een greep uit zijn populaire cartoonserie 'De Kenners'. Het stripduo groeide in naam en faam mee met de magazines waarin ze tussen 2004 en 2014 gepubliceerd werden.

2021-Paasgroet-cartoon-1kopie.jpg
2021-Alex van Heeswijk-Ongelooflijk-1 ap
2021-Ondertussen in het onderwijs-1.jpg
2021-0April doet wat ie wil-1.jpg
2021-Alex van Heeswijk-2Humor in Rusland
bottom of page